matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
GRanica
kamsle11:
√
x
2
−9
−4
lim x→5
Jak przekształcić
x−5
18 kwi 19:24
Saizou :
usuwamy niewymiernośc z licznika
√
x
2
−9
−4
x
2
−9−16
x
2
−25
=
=
=
x−5
(x−5)(
√
x
2
−9
+4)
(x−5)(
√
x
2
−9
+4)
(x−5)(x+5)
x+5
5+5
10
=
→
=
(x−5)(
√
x
2
−9
+4)
√
x
2
−9
+4
√
25−9
+4
8
18 kwi 19:44
kamsle11:
Wielkie dzieki
18 kwi 19:57