matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanie
Karcia:
Po zmodyfikowaniu linii kolejowej prędkość pociągu wzrosła o 20km/h a czas jazdy na trasie długości 200 km zmniejszył się o godzinę. W ciągu ilu godzin pociąg przejeżdża teras trasę o długości 200 km
2 gru 17:59
BiebrzaFun :
s=200 km V
1
−przed modyfikacją V
2
−po modyfikacji V
2
=V
1
+20km/h t
1
−przed modyfikacją t
2
−po modyfikacji t
2
=t
1
−1h
200 km
V
1
=
t
1
200 km
V
1
+20km/h=
t
1
−1h
po rozw. tego ukł.:
1+
√
41
t
1
=
h
2
1+
√
41
√
41
−1
t
2
=
h−1h=
h
2
2
Prędkość po modyfikacji to ≈74km/h, to musi być w Polsce
2 gru 19:58