Łucjaaa pomocy!: 1. Do miejscowości w której są cztery hotele przyjechało osiem osób ,
z których każda losowo wybiera hotel . Ile jest mozliwości zakwaterowania
tych osób tak , aby w dwóch hotelach znalazły się po trzy osoby , a w
pozostałych dwóch po jednej ?
2. Ze zbioru cyfr {0,1,2,3,4,5,6,7} tworzymy liczby pięciocyfrowe. Ile jest
takich liczb w których :
a) cyfry nie mogą się powtarzać
b) cyfry 2 i 5 występują dwa razy
c) cyfra 2 występuje co najmniej dwa razy i cyfra 5 występuje 2 razy ?
3. Spośród liczb{1,2,3,...1000} losujemy jednocześnie dwie , które
oznaczamy x i y . Ile jest możliwości wylosowania takiej pary liczb , dla
której :
a) x jest podzielne przez 23 , a y jest niepodzielne przez 23
b) x*y jest podzielne przez 23?
4. ILe można utworzyć wyrazów ( mających sens lub nie) z liter wyrazu
LOKOMOTYWA , które:
a) mają dziesięć liter oraz zaczynają się na M a kończą na A
b0 mają sześć liter oraz zaczynają się na o
c) mają trzy litery ?
23 paź 20:13
iza: zad1(4)
zad2
a) 8
b) 4 i 3
c) 6 i 3
25 paź 23:34
Amator: moim zdaniem wynik zadania nr 1 to 1120 możliwości
26 sty 22:38
justka:
| | | | | | | | | |
zad1. | * | * | * | = 56*10*2*1 = 1120 |
| | | | | |
26 sty 23:21
Amator:
W zadaniu nr 2 wyszły mi następujące wyniki:
a) 5880 liczb
b) 174 liczby
c) 192 liczby
niech ktoś sprawdzi, bardzo jestem ciekaw czy dobrze policzyłem
27 sty 00:11
Eta:
W/g moich obliczeń jest tak:
zad1)
najpierw wybieramy 2 hotele z 4 hoteli dla tych trzech osób
teraz umieszczamy w 1 z tych hoteli : 3 osoby z 8 osób
i 3 osoby z pozostałych do następnego hotelu
i do trzeciego hotelu 1 osobę z 2 pozostałych
to w czwartym hotelu już musi się znaleźć ostatnia osoba
zatem ilość takich rozmieszczeń jest:
27 sty 00:19
Eta:
Jeżeli chodzi o zad2)
a) 7*7*6*5*4= 5880 ... ok.
b) 2 ma występować dokładnie dwa razy
| | | |
czyli na pięciu miejscach jest: | = 10 sposobów ustawienia 2−ki
|
| | |
i 5 ma też występować dwa razy , czyli na dwu z trzech miejsc
i na jednym z pięciu miejsc może występować jedna cyfra z pozostałych sześciu
czyli na 6 sposobów
−1 −−− (bo odrzucamy jedną możliwość, gdy na pierwszym miejscu znajdzie się zero
zatem ilość takich liczb jest:
10*3*6 −1 =
179
c) też mam inny wynik:
2 i 5 występują po dwa razy , czyli wynik z zad. b)
179
lub 2 występuje trzy razy i 5 występuje dwa razy
czyli wszystkie miejsca zajęte ( zera już nie będzie)
więc łącznie takich liczb jest:
179 + 10 =
189
27 sty 01:04
Amator:
Eta, moim zdaniem z wyjątkiem zad 2 p.a twoje obliczenia są błędne
27 sty 16:29
Eta:
w/g mnie zad.1 ...jest rozwiązane poprawnie

Witam
Bogdanie 
Możesz się ustosunkować do mojego rozwiązania zad. 1
27 sty 18:14
Eta:
oraz zad. 2)
bo
Amator ma zastrzeżenia
27 sty 18:16
Amator:
Eta do twojego rozwiązania w zad 1 też mam zastrzeżenia
27 sty 18:29
Eta:
Pokaż swoje rozwiązania .... a nie same wyniki
27 sty 18:37
Eta:
Bogdanie lub
b ........ zerknijcie na moje rozwiązanie
28 sty 01:12
Amator:
Nie jestem kobietą więc o rozwiązanie u mnie bardzo trudno
29 sty 23:57
mela:
Nie jesteś w gabinecie ginekologicznym , tylko na forum matematycznym.
dowcipnisiu 
30 sty 00:02
mela:
Tu Wszyscy proszą o rozwiązanie (oczywiście zadania)
bez względu na płeć

30 sty 00:05
Bogdan:
Dzień dobry i dobranoc
Eto 
. Tak jest, wszyscy proszą, wołają o pomoc, nawet
błagają, ale niewielu dziękuje, co coraz częściej zniechęca mnie do pomagania
30 sty 01:02
mela:
Miłych snów
Bogdanie 
Najważniejsze ,że mrozy minęły .
30 sty 01:21
mela:
Witaj
Godzio 
I zostaliśmy sami

.... pora iść do spania .
Dobrej nocy
30 sty 01:23
Amator:
co ma wspólnego gabinet ginekologiczny z rozwiązaniem?
31 sty 13:02
Amator:
W zadaniu nr 4 otrzymałem następujące wyniki:
a) 6720
b) 8820
c) 358
Niech ktoś sprawdzi
14 lut 20:55
ja: tak, zgadza się, ale jak to rozwiązałeś.?
12 mar 19:11
Amator:
Jeżeli jesteś pewien, że wyniki są dobre to prawdopodobnie rozwiązałem to tak jak ty.
13 mar 00:51
ja: wiem, że wyniki są dobre, bo mam ten zbiór zadań, ale nie wiem jak to rozwiązać
13 mar 12:29
Amator:
A podałbyś mi tytuł tego zbioru zadań? Może sobie jeszcze porozwiązuje jakieś zadania.
13 mar 16:18
ja: ty ze mnie drwisz, czy naprawdę chcesz ten tytuł.?
14 mar 10:16
ja: Zbiór zadań do liceów i techników
Klasa III
Oficyna Edukacyjna Krzysztof Pazdro
wiec mógłbyś pokazać jak to rozwiązałeś?
14 mar 10:51
Amator:
Dziękuje za tytuł. Nie drwie, pytałem poważnie, czasami jak mam czas to lubie sobie przypomnieć
coś z matematyki i nie tylko albo nauczyć się czegoś nowego. Znam tego autora tak jak prawie
większość dzieciaków z liceów i techników w Polsce albo ci co już przeszli ten etap edukacji i
wynieśli ze szkoły nieco więcej niż nałóg papierosowo−alkoholowo−narkotykowy.
14 mar 13:57
Amator:
zad 4
a)
ilość wyrazów = kombinacja 3 z 8 pomnożona razy 5 silnia.
b)
ilość wyrazów = ∑ (kombinacja 2 z 5 pomnożona razy wariacja bez powtórzeń 3 z 7)
+ (wariacja bez powtórzeń 4 z 7 razy 5)
+ (wariacja bez powtórzeń 5 z 7)
c)
ilość wyrazów = ∑ 1 + (wariacja bez powtórzeń 2 z 3 pomnożona razy 7)
+ wariacja bez powtórzeń 3 z 8)
14 mar 14:55
ja: dziękuję bardzo

po prostu się zdziwiłam, bo jak sam napisałeś większość ludzi wynosi ze szkoły jedynie nałóg
papierosowo−alkoholowo−narkotykowy.
14 mar 16:53
Amator:
Proszę bardzo.
23 kwi 14:25
judytka18: Cześć!

Błagam o pomoc z zadaniami z działu ''wielomiany''

Siedzę nad tym od rana i nic nie rozumiem

Błagam, błagam, błagam!
Są to m.in. zadania typu :
1) Wyznacz współczynnik a wielomianu W(x)= −x
4 − 2x
3 + ax + 3 jeśli W(−2)= −1
2) Wyznacz współczynnik a i b wielomianu W(x)= 2x
4 + ax
3 + x + b tak, aby
W(1)= −5 i W(−1)= −1
Z góry bardzo dziękuję za pomoc i proszę jeszcze o krótkie streszczenie, bo naprawdę w ogóle
tego nie ogarniam a jutro mam z tego egzamin
6 maj 01:24