matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice
ami:
pomoc w granicy
πx
lim
x→
∞
sin
=1
2x+y
πx
lim
y→
∞
sin
=0
2x+y
może ktoś mi wytlumaczyć czemu tak jest pogubiłam sie
18 kwi 19:18
Przemysław:
πx
π
π
lim
x
→
∞
sin
= lim
x
→
∞
sin
= sin
= 1
2x+y
2+
y
x
2
πx
lim
y
→
∞
sin
= sin0=0 (bo mianownik rośnie do nieskończoności a licznik jest stały)
2x+y
21 kwi 16:00