rachunek różniczkowy
mikejjla: Proszę o pomoc z rozwiązaniem zadania optymalizacyjnego

. Z drutu o długości 1m zbuduj
trójkąt prostokątny o największym polu. Znajdź dlugości boków tego trójkąta.
a+b+c=1
a
2+b
2=c
2
1=a+b+
√a2+b2
nie wiem jak z tego równania wyliczyć a lub b, wiem też największe pole będzie miał trójkąt
równoramienny, ale nie wiem czy mogę sobie to założyć ...
Mila:

ΔABC− Δprostokątny: a
2+b
2=c
2
a+b+c=1
=================
a+b=1−c /
2
a
2+2ab+b
2=1−2c+c
2
2ab+c
2=1−2c+c
2⇔2a*b=1−2c
c=1−a−b
2a*b=1−2+2a+2b
2a*b=2a+2b−1
2a*b−2b=2a−1
b*(2a−2)=2a−1
| 1 | | 2a−1 | | (2a2−a) | |
P(a)= |
| a* |
| = |
| |
| 2 | | 2*(a−1) | | (a−1) | |
| 2−√2 | | 2+√2 | |
P'(a)=0⇔2a2−4a+1=0⇔a= |
| lub a= |
| >1 zatem∉D |
| 2 | | 2 | |
| 2−√2 | |
W a= |
| funkcja ma maksimum , pochodna zmienia znak z dodatniego na ujemny przy |
| 2 | |
przejściu przez ten punkt.
b=
c=
dokończ