wyznacz liczbę całkowitą a
qwerty: Wyznacz wszystkie liczby całkowite k, dla których liczba a=
k2+1 k+1.
Proszę o pomoc
18 kwi 18:56
qwerty: jest liczbą całkowitą.
To końcówka treści zdania
18 kwi 18:57
vaultboy: a=[(k2−1)+2]/(k+1)=k−1 + 2/(k+1) k−1 jest całkowite zatem k+1 dzieli liczbę 2 a dzielnikami 2
są 1,−1,2,−2
18 kwi 19:02
Tadeusz:
było nie tak dawno −
18 kwi 19:02
qwerty: vaultboy dziękuję

Tadeusz − przyznam się bez bicia, że nie przeglądałam forum
18 kwi 19:11
18 kwi 19:14
qwerty: Tadeusz dziękuję
18 kwi 19:32