pilne potrzebuje tego zadania plis już dziś
jusia: Witam mam pytanie do was mam takie zadanie układ równań liniowych:Metoda podstawiania
przeciwnych współczynników a wiec mam takie przykłady:
a) klamra 3x−2y=−4
x+y=−3
b) Klamra : x+y=6
5x+y=−2
c) Klamra: x−y= 2
x−2y
d) Klamra: Yx−y= 3
−x+2y= 8
Więc mam ogromną prośbę pomóżcie mi te zadanie zrozumieć nie za bardzo te zadanie kapuje i
pilnie potrzebuje tego zadania.
18 kwi 18:48
vaultboy: 3x−2y=−4
x+y=−3
mnożę drugie przez −3
3x−2y=−4
−3x−3y=9
sumujemy żeby pozbyć się x
−5y=5 ⇒ y=−1
i podstawiając do początku otrzymuję x=−2
18 kwi 19:11
jusia: a można prosić pod kreską te obliczenie plis z góry dziękuje
18 kwi 19:38
dero2005:
dodaje pierwsze do drugiego
−4y = −32 |:(−4)
y = 8
x = 6−y = −2
19 kwi 09:43
AS: uwaga do rozwiązania podanego przez vaultboy (do innych również)
Dotyczy ona drugiej części rozwiązania.
Wstawianie wyliczonego y do pierwszego równania jest błędem
w metodzie.Należało rozwiązać metodą przeciwnych współczynników
a nie podstawiania.Jest to metoda mieszana.
Prawidłowo − wymnożyć oba równania takimi współczynnikami
by pozbyć się y i wyliczyć x.
Przykład
3*x + 2*y = 14|*5 3x + 2*y = 14 |*3
5*x − 3*y = 17|−3 5*x − 3*y = 17 |*2
−−−−−−−−−−−−−− −−−−−−−−−−−−−−
15*x + 10*y = 70 9*x + 6*y = 42
−15*x + 9*y = −51 10*x − 6*y = 34
−−−−−−−−−−−−−−− −−−−−−−−−−−−−−
10*y = 19 19*x = 76
y = 1 x = 4
19 kwi 10:34
jusia: A MOŻECIE MI ZROBIĆ TE ZADANIA WEDŁUG TEGO PRZYKŁADU
{2X−3Y=−4/*3
{3X−2Y=−1/*(−2)
{6X−9Y=12
{−6X+4Y=2
+ −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
6X−9Y−6X+4=−12+2
−5=−10/:(−5)
Y=2
2X−3Y=−4
2X−2*2=−4
2X−6=−4
2X=−4+6
2X=−2/:2
X=1
{X=1
{Y=1
O TO MI CHODZI ROBIŁAM TAK W SZKOLE I MIAŁAM TE PRZYKŁADY WYDŁUG TEGO PRZYKŁADU ZROBI
PRZECIWNYCH WSPÓŁCZYNNIKÓW WIĘC MAM OGRĄMNĄ PROŚBĘ POMÓŻCIE MI Z GÓRY DZIĘKUJE KOCHANI NIE MAM
GŁOWY DO TEGO MASAKRA DLA MNIE TO JEST CZARNA MAGIA PLIS BUŻKI
19 kwi 16:49
dero2005:
| ⎧ | 2x−3y=−4 |*3 | |
| ⎩ | 3x−2y=−1 |*(−2) |
|
5y = −10
y = −2
| ⎧ | 2x−3y=−4 |*2 | |
| ⎩ | 3x−2y=−1 |*(−3) |
|
−5x = −5
x = 1
19 kwi 17:22
jusia: dero2005; ten przykład podałam wam do tamtych przykładów co podałam 18 kwietnia a robiliśmy go
w w szkole
a więc mam zadane te przykłady m
a) { 3x−2y=−4
{x+y=−3
b) {x+y=6
{5x+y=−2
c) {x−y= 2
{x−2y
d) {yx−y=3
{−x+2y=8
zrobić według tego przykładu podany niżej
ten⇒ {2X−3Y=−4/*3
{3X−2Y=−1/*(−2)
{6X−9Y=12
{−6X+4Y=2
+ −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
6X−9Y−6X+4=−12+2
−5=−10/:(−5)
Y=2
2X−3Y=−4
2X−2*2=−4
2X−6=−4
2X=−4+6
2X=−2/:2
X=1
{X=1
{Y=1
19 kwi 17:46
jusia: pomóżcie mi pilne plis będę wam wzięczna
20 kwi 12:47
AS: Przecież masz tyle przykładów rozwiązanych.
Przelicz je ponownie,przyswój metodę i nie czekaj
aż mi ktoś rozwiąże.
Twoja postawa pachnie mi krańcowym lenistwem
i wygodnictwem.
20 kwi 12:52
dero2005:
−5y=5
y=−1
5x=−10
x = −2
20 kwi 14:53
dero2005:
−4y=−32
y=8
4x=−8
x=−2
20 kwi 15:10