matematykaszkolna.pl
granica funkcji dwoch zmiennych ami: Policz granice funkcji lub pokaż,że nie istnieje. f(x,y)=U{x3}{x2+y2) więc biore dwa ciągi: (xn',yn')=(0,1/n) oraz (xn'',yn'')=(1/n,0) limn→ f(xn',yn')=0 oraz limn→ f(xn",yn")=0 i tu mam pytanie czy to już oznacza ze granicą jest 0? Zrobiłam ten przykład w taki sposob jak inne przykłady na zajęciach,lecz tam zwykle wychodzilo ze granica nie istnieje(granice byly rózne), dlatego nie wiem czy to wystarczy aby udowodnic ze 0 jest granicą czy należy zrobić to inaczej i tu własnie proszę o pomoc. Z góry dziękuje za kazdą podpowiedz emotka
18 kwi 18:07
ami:
 x3 
f(x,y)=

x2+y2 
18 kwi 18:08
Przemysław: Sądzę, że to nie wystarczy − wszystkie muszą dążyć do tego samego a nie tylko 2. Dlatego jeżeli dwa nie dążą do tego samego ⇒to wszystkie nie dążą do tego samego ⇒ granica nie istnieje. Ta granica ma być przy x,y→ ?
18 kwi 18:11
ami: x,y→(0,0)
18 kwi 18:17
Przemysław: To ja bym wziął z 3 funkcji:
 |x3 |x3| 
0<=

<=

=|x|
 x2+y2 x2 
0−>0 |x|−>0 więc nasza funkcja dąży do 0.
18 kwi 18:20
Przemysław: Tam po środku miało być
|x3| 

x2+y2 
18 kwi 18:20
Przemysław: Jakby jakieś pytania to pytaj.
18 kwi 18:22
ami: ahaa rozumiem, czyli w kazdym przypadku gdy wychodzi ze granica istnieje musze ją obliczyc wlasnie np. z 3 funkcji tak? Dzięki wielkie za pomoc emotka
18 kwi 18:24
Przemysław: Jak się da inaczej to można inaczejemotka Czasami można np. podstawić x+y=t, i jak x−>0 i y−>0 to t−>0 i potem jak przy jednej zmiennej. Czasami coś poprzekształcać. Sprawdzić bezpośrednio, może coś wychodzi.
18 kwi 18:27
ami: dzięki to powalcze z następnymi granicami haha
18 kwi 18:34