granica funkcji dwoch zmiennych
ami: Policz granice funkcji lub pokaż,że nie istnieje.
f(x,y)=U{x
3}{x
2+y
2)
więc biore dwa ciągi: (x
n',y
n')=(0,1/n) oraz (x
n'',y
n'')=(1/n,0)
lim
n→∞ f(x
n',y
n')=0
oraz lim
n→∞ f(x
n",y
n")=0
i tu mam pytanie czy to już oznacza ze granicą jest 0?
Zrobiłam ten przykład w taki sposob jak inne przykłady na zajęciach,lecz tam zwykle wychodzilo
ze granica nie istnieje(granice byly rózne), dlatego nie wiem czy to wystarczy aby udowodnic
ze 0 jest granicą czy należy zrobić to inaczej i tu własnie proszę o pomoc. Z góry dziękuje za
kazdą podpowiedz
18 kwi 18:07
18 kwi 18:08
Przemysław: Sądzę, że to nie wystarczy − wszystkie muszą dążyć do tego samego a nie tylko 2.
Dlatego jeżeli dwa nie dążą do tego samego ⇒to wszystkie nie dążą do tego samego ⇒ granica nie
istnieje.
Ta granica ma być przy x,y→∞ ?
18 kwi 18:11
ami: x,y→(0,0)
18 kwi 18:17
Przemysław: To ja bym wziął z 3 funkcji:
| | |x3 | | |x3| | |
0<= |
| <= |
| =|x| |
| | x2+y2 | | x2 | |
0−>0
|x|−>0
więc nasza funkcja dąży do 0.
18 kwi 18:20
Przemysław: Tam po środku miało być
18 kwi 18:20
Przemysław: Jakby jakieś pytania to pytaj.
18 kwi 18:22
ami: ahaa rozumiem, czyli w kazdym przypadku gdy wychodzi ze granica istnieje musze ją obliczyc
wlasnie np. z 3 funkcji tak?
Dzięki wielkie za pomoc
18 kwi 18:24
Przemysław: Jak się da inaczej to można inaczej

Czasami można np. podstawić x+y=t, i jak x−>0 i y−>0 to t−>0 i potem jak przy jednej zmiennej.
Czasami coś poprzekształcać.
Sprawdzić bezpośrednio, może coś wychodzi.
18 kwi 18:27
ami: dzięki

to powalcze z następnymi granicami

haha
18 kwi 18:34