.
iwona : wyznacz najmniejsza i najwieksza wartość funkcji F(x)=−52−40x−125 w przedziale <−2;−1>
18 kwi 17:47
PR: Wzór funkcji przepisany poprawnie? (dla pewności)
18 kwi 17:54
iwona : nie sory
F(x)= −5x2−40x−125
18 kwi 17:57
iwona : teraz juz napewno dobrze
18 kwi 17:58
Eta:
| | −b | |
xw= |
| = ....= −4 dla xw= −4 ymax= f( −4)=........ |
| | 2a | |
f(−2)=.........
f(−1)=.........
i wybierz tę wartość która będzie najmniejsza
18 kwi 18:00
PR: Wykresem funkcji f(x) jest parabola
−4 leży po lewej stronie od przedziału <−2;−1>
Największa dla x=−1
Najmniejsza dla x=−2
Pozostało wyznaczyć.
18 kwi 18:02
PR: a<0
Nie patrz na moje rozwiązanie.
18 kwi 18:04
Eta:
Echhh

ja też ,źle podałam ( sorry)
−4 ∉<−2,−1>
to f(−2)=......
f(−1)=.....
która mniejsza to minimum a która większa to maksimum
18 kwi 18:12
iwona : okey dzieki
18 kwi 18:14
iwona : mam jeszcze problem z ukladami rownan
18 kwi 18:15
iwona : wyszly mi dwie liczby ujemne.. to dobrze.
18 kwi 18:19