Równanie trygonometryczne
nicramed: Nie mam pojęcia jak rozwiązać to równanie...
2(sinx + cosx) = tgx +1
zał. D= R\ x∊π2 +kπ
2sinx + 2cosx = sinxcosx +1 / cosx
2sinxcosx +2cos2 −sinx − cosx=0
2cosx(cosx + sinx) − (cosx+sinx)=0
(2cosx−1)(sinx+cosx)=0
cosx=12 lub cosx= − sinx
cosx = 12 ⇔ x = π3 +2kπ lub x= − π3 +2kπ
ale jak roziwazac to cosx = − sinx nie mam pojęcia
18 kwi 17:04
nicramed: jedynie wzór redukcyjny : cos ( π2 +x) ale nie mam pojęcia jak go zastosować.
Maturę pisałam 3 lata temu i to na podstawie, teraz postanowiłam podejsc do rozszerzenia ale
trochę za pozno ise za to wziełam...
18 kwi 17:06
/_/_/\_\/_/\_\/_/\_\_\: | | sinx | |
ja bym to zostawił jak było czyli |
| +1 czyli tgx + 1 −> tgx = −1 −> 3/4π |
| | cosx | |
18 kwi 17:10
/_/_/\_\/_/\_\/_/\_\_\: sinx=−cosx /:cosx
tgx=−1
18 kwi 17:13
/_/_/\_\/_/\_\/_/\_\_\: To jest dobrze?
18 kwi 17:18
nicramed: samego tg rozumiem al nie bardzo jak to się ma do całego zadania
18 kwi 17:19
/_/_/\_\/_/\_\/_/\_\_\: dlaczego?
18 kwi 17:21
PR: Zamień tg i pomnóż przez cosx korzystając z dziedziny. Grupowanie.
18 kwi 17:22
nicramed: no to tak zrobiłam ?
i wyszło mi (2cosx−1)(sinx+cosx)=0
i nie wiem co zrobic z tym (sinx+cosx)
18 kwi 17:27
PR: 2(sinx+cosx)=tgx+1 |*cos (dziedzina)
2sinxcosx+2cos2x=sinx+cosx
sinx(2cosx−1)+cosx(2cosx−1)=0
Dalej dasz radę?
18 kwi 17:29
PR: Nie przeczytałem. Wybacz.
18 kwi 17:30
PR: sinx+cosx=0 /:cosx
tgx=−1
18 kwi 17:31
nicramed: dzięi teraz juz załapałam tg
18 kwi 17:38
/_/_/\_\/_/\_\/_/\_\_\: czy moje komentarz są nie widoczne? lol
18 kwi 19:24