pOMÓZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ
kasiuniak: plastuś prosze cie rozwiaz mi te zadania bo ja nie potrafie

!Dany jest rosnący cią
arytmetyczny w ktorym a1=22 , a3=32
a)wyznacz róznice tego ciągu
b)zapisz wzór na podstawie którego mozna obliczyc wyraz an dla kazdej liczby naturalne n>1
c) oblicz wyraz a6
D) oblicz sume 20 początkowych jego wyrazów
2 gru 17:55
marzena: a
n+
1−a
n=r czyli twój wzór a
n=a
1+(n−1)r czyli a
n=a
1+r itd.itd.
a
1=22 a
2=? a
3=32 r=?
a)a
3=a
1+2r
32=22+2r
−2r=22−32
−2r=−10 /−2
r=5
b)
c)a
3=32
a
4=32+5=37
a
5=37+5=42
a
6=42+5=47
d)
| | 2a1+(n−1)r]n | |
wzór na sume Sn= |
|
|
| | 2 | |
| | [2*22+(20−1)*5]*20 | | [44−95]*20 | | −51*20 | |
S20= |
| = |
| = |
| =−510 czyli S20=−510
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
jesli sie gdzies nie pomyliłam
2 gru 19:48
kasiuniak: a podpuknt b umiesz zrobic
2 gru 19:52
xenia: b) obliczamy ze wzoru an=a1+(n−1)*r
a6=22+(6−1)*5
a6=22+25
a6=47
2 gru 21:49