zamknięte zadania maturalne
Olgaaa: | | 1 | | 1 | |
1.Jeśli a+ |
| =4, to a2+ |
| jest równe... |
| | a | | a2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
2. Wyrażenie |
| + |
| + |
| +...+ |
| jest równe... |
| | 2*4 | | 4*6 | | 6*8 | | 18*20 | |
| | |x| | |
3. Zbiorem wartości funkcji f(x)= |
| jest zbiór... |
| | |x|−2 | |
18 kwi 16:57
vaultboy: 42=(a+1/a)2=a2+2+1/(a2) czyli a2+1/(a2)=14
18 kwi 18:29
Olgaaa: pierwsze właśnie też przed chwilą ogarnęłam

ale dziękuję
18 kwi 18:30
vaultboy: ∑1/(2k*(2k+2)) od k=1 do k=9
=1/2∑((2k+2)−2k)/(2k*(2k+2)) =1/2∑((1/2k) −1/(2k+2)) to się teleskopuje od k=1 do k=9 to będzie
równe 1/2(1/2 − 1/20)=1/2(9/20)=9/40
18 kwi 18:32
Olgaaa: wow, na taki pomysł bym nie wpadłam

dziękuję!
18 kwi 18:35
vaultboy: |x|/(|x|−2)=t po przekształceniach |x|=−2t/(1−t)
ale |x| przyjmuje każdą wartość nieujemną
zatem trzeba rozwiązać nierówność −2t/(1−t)≥0
18 kwi 18:38
vaultboy: nie ma za co
18 kwi 18:39
Olgaaa: jesteś niesamowity! dzięki
18 kwi 18:41
Benny: Co znaczy, że się "teleskopuje"?
18 kwi 18:52
Eta:
Podskakuje na "teleskopach"
18 kwi 18:53
Eta:
czyt. wyrazy się "redukują"
18 kwi 18:54