Równanie trygonometryczne
nicramed: Czy taki sposób rozwiązania jest prawidłowy ?
Równanie : sinxcosx + cosxsinx = 8sin2x3
Rozwiązanie
sinx2+ cos2xsinxcosx=16sinxcosx3
3=16sin2cos2x
16cos2x − 16cos4x − 3=0
cos2=t i t ∊<−1,1>
−16t2 + 16t−3=0
t= 34 i t=14
czyli cosx= p{32 lub cosx= − p{32 lub cosx= 12 lub cosx= − 12
x= π/6 + 2kπ lub x= − π/6 + 2kπ lub x=56π + 2kπ lub x = − 56π + 2kπ lub x=π3
+2kπ lub x= −π3 +2kπ
18 kwi 16:30
AS: a nie prościej
...
3 = 4*4*sin
2x*cos
2x
3 = 4*sin
2(2*x)
18 kwi 16:59
nicramed: prościej tylko nie zawsze idzie taką zaleznosc zobaczyc
18 kwi 17:21
PR: Sposób rozwiązania jest nieprawidłowy.
18 kwi 17:23
nicramed: a gdzie tkwi mój bład ?
18 kwi 17:28
PR: Wyników nie sprawdzałem ale cos2=t...t∊<0;1>
18 kwi 17:33
nicramed: ok, dzięki
a czy mogę to rozwiązywać takim sposobem na maturze ? jezeli nie zauwaze tej krotszej drogi
18 kwi 17:42
PR: Jeśli chodzi o sposób w jaki wykonałeś to na pewno brakuje dziedziny.
18 kwi 17:48
nicramed: czyli ze cosx≠0 i sinx≠0
18 kwi 17:58
kasia2: tg[x−π/2]=pierwiastek 3
19 cze 13:12
J:
czemu nie zakładasz nowego tematu ?
19 cze 13:14