Wyznaczanie wartości największej i najmniejszej
MatmaOnly: Jak wyznaczyć wartość największą i najmniejszą funkcji w przedziale <−2,1>
f(x) = |2x+1 −2|
18 kwi 15:59
J:
policzyć: f(−2), f(0) ,f(1)
18 kwi 16:02
MatmaOnly: a dlaczego od 0 a nie np. od −1?
18 kwi 16:03
J:
naszkicuj wykres , to zobaczysz
18 kwi 16:05
MatmaOnly: no widzę po wykresie, i tylko tym mam się sugerować?
18 kwi 16:07
J:
no to chyba widzisz, że fmin = f(0) = 0
18 kwi 16:09
J:
szukasz ekstremalnych wartości w przedziale: <−2,1> , więc co Cię interesuje f(−1) ?
18 kwi 16:11
MatmaOnly: okey, dzięki
18 kwi 16:16