Szkic wykresu f(x) = | 1-2^x |
MatmaOnly: Mam narysować wykres f(x) = | 1−2x |
No i teraz:
1. Rysuję wykres g(x) = 2x
2. Przesuwam o wektor [0,1]
3. Odbijam względem osi x('−' przed 2x)
4. Odbijam względem osi x(czyt. przenoszę to, co jest pod osią x, a jest cały wykres; bo wykres
jest pod bezwzględną wartością)
Dobrze?
Nie muszę odbijać tego dwukrotnie względem OX, bo nie ma to sensu? Chyba, że coś pomyliłem.
18 kwi 15:30
Martiminiano: Mogłaś/eś sobie już na początku uprościć sobie trochę zadanie, |1−2x|=|2x−1|
18 kwi 15:32
MatmaOnly: Aha, czyli przenoszę to, co znajduje się tylko pod osią x po przesunięciu wykresu [0,−1]?

I tak spytam jeszcze, jak mam wykres −3
x to odbijam względem OX, a 3
−x, to względem OY?
No i w przypadku obu funkcji wyjściową jest 3
x. Tak?
18 kwi 15:37
Martiminiano: Tak
18 kwi 15:38