Równanie tryonometryczne z zastosowaniem jedynki
nicramed: Cześć ! Proszę o wytłumaczenie dlaczego nie mogę rozwiązać równania 1 trygonometryczną ?
Równanie ma postać : sinx − cosx + 1= sinxcosx.
Jedynka : sin2x + cos2x = 1
Równanie rozwiązuje tak − proszę o wskazanie błędu :
sinx − cosx + 1= sinxcosx.
sinx − cosx + sin2x + cos2x = sinxcosx /2
sin2x − cos2x + sin4x + cos4x= sin2xcos2x
1 − cos2x − cos2 +(1 − cos2)2 + cos4 = cos2 − cos4
3cos4 − 4cos2 + 2=0
cos2x=t t∊<−1,1>
3t2 − 5t +2 =0
z teo równania wychodzi t=2/3 i t=1
t= 2/3 nie należy do przedzialu −1,1 wiec odrzucam rozwainie pierwsze przyjmuje t=1, wowczas
cosx=1 czyli x=2kπ dzie k∊C
w odpowiedziach jest jeszcze rozwiaznie −π/2 + 2kπ tylko nie wiem skąd i dlaczego bo nawet
jezeli stworzyłabym uład rownania gdzie umiesciłabym jedynkę i moje równanie to otrzymuję z
teo ze sinx=0 wowczas x= kπ
Bardzo dziękuję za wszelkie uwagi ! Matura coraz bliżej a jestem samoukiem...
18 kwi 15:07
Saizou :
bład nie jest w jedynce trygonometrycznej, a w podnoszeniu do kwadratu. bo zauważ że
−2≠2, ale (−2)2=22
wiec, nie masz pewności czy L jest równa P co do znaku
18 kwi 15:12
J:
dla Ciebie: (a − b + c2 + c2)2 = a2 − b2 + c4 + d4 ... a to bzdura
18 kwi 15:13
nicramed: FAKTYCZNIE ! Tylko to znaczy ze lepiej nie stosować jedynki do teo typu zadań czy rozbić to na
jakieś dwa przypadki ? Chociaż nie przychodzi mi do głowy jak...
18 kwi 15:15
nicramed: DObra tak czy tak nie obedzie się i równanie trzeba rozwiązac rupując wyrazy.
Dzięki !
18 kwi 15:16
nicramed: Tylko nie widzę co ja mam tutaj zgrupować ...
sinx − cosx + 1= sinxcosx.
sinx − cosx + 1− sinxcosx=0
sinx(1− cosx)+1 − cosx =0
(sinx +1)(1− cosx)=0
i rozpatrywac to osobno jak kazdy iloczyn = 0 ?
18 kwi 15:25
PR: Nie wgłębiam się w temat.
sinx+1=0 lub 1−cox=0
Rozwiąż.
18 kwi 15:27
nicramed: Rozwiązane, dzięki.
18 kwi 15:49