pomocy!!!
nic nie umiąca;/: rozwiaz rownania:
a)x
3−7x
2+2x−14=0
b)4x
4−5x
2+1=0
2 gru 17:50
plastuś:
a) x2(x −7) +2( x −7)=0
(x −7)(x2+2)=0
x = 7 bo x2 +2 =0 −−− nie ma rozw. w zb. R
b) to równanie dwukwadratowe
podstaw x2 =t i x4= t2
4t2 −5t +1=0 .....policz deltę i t1 i t2
pamiętaj wracając do podstawienia x2=t , t musi być > 0
c) założenie mianownik ≠0 => x +3 ≠0 => x≠3
otrzymasz : ( x −5) = 23( x+3) ..... dokończ
podaj "x" pamiętając o założeniu
2 gru 17:56
plastuś:
nic nieumiejąca ....... popraw nick
2 gru 17:59
nic nie umiąca;/: tego b) naprawde nie zrobie bo nawet nie wiem o czym do mnie piszesz a c)?
2 gru 18:00
nic nieumiejaca;/: juz poprawilam
2 gru 18:01
nic nieumiejaca;/: Plastuś proszę ciebie rozwiąż mi te zadania do końca...nie umiem naprawde:(
2 gru 18:05
plastuś:
b) dokończę

4t
2 −5t+1=0 Δ= 25 −16 = 9
√Δ= 3
to:
x
2 = 1 lub x
2=
14
to: x = 1 v x = −1 v x =
12 v x= −
12
2 gru 18:08
plastuś:
Omg

c) x −5 =
23(x +3) /*3
3x −15 = 2x +6
x = 21
2 gru 18:12
2 gru 18:15
nic nieumiejaca;/: dziekuje bardzo bardzo mocno
2 gru 19:03