Całka
Sebo: | | 1 | |
∫ |
| jak ją rozwiązać? |
| | x2−1 | |
18 kwi 15:07
J:
rozłozyć na ułamki proste
18 kwi 15:09
Sebo: | | (A+B)x+A−B | |
jak rozłożyć to na ułamki proste? dochodzę do momentu |
| nie wiem czy do |
| | (x−1)(x+1) | |
tego momentu nawet jest dobrze
18 kwi 15:38
Sebo: przyrównuje licznik do licznika? czyli do 1?
18 kwi 15:39
J:
| 1 | | A | | B | | A(x−1) + b(x+1) | |
| = |
| + |
| = |
| |
| x2−1 | | x+1 | | x−1 | | x2−1 | |
18 kwi 15:41
J:
(A+B)x + B − A = 1 ⇔ A+B = 0 A − B = 1
18 kwi 15:44
18 kwi 16:31
yolex: Na pierwszy rzut oka nic. Możesz jeszcze skorzystać ze wzoru na różnicę logarytmów. I
koniecznie dopisz stałą.
18 kwi 16:39
18 kwi 16:49
11 cze 19:55
jc: Przecież widać, że
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| ( |
| − |
| ) |
| x2−1 | | 2 | | x−1 | | x+1 | |
11 cze 19:59