algerba
ami: Niech V będzie przestrzenią liniową nad ciałem K oraz niech v,w∊V,a,b∊K. Pokazać,że
(a) av=0 wtedy i tylko wtedy gdy a=0 lub v=0,
(b) av+bw=bv+aw wtedy i tylko wtedy gdy a=b lub v=w.
18 kwi 14:03
Przemysław: Nie wiem, czy dobrze, ale a) może tak:
"w prawo"
gdyby a≠0 i v≠0 to układ nie miałby rozwiązań
"w lewo"
a=0
0*v=0
v=0
a*0=0
18 kwi 14:13
Przemysław: b) "w lewo"
a=b
bv+bw=bv+bw
v=w
aw+bw=bw+aw
dodawanie jest przemienne, bo (V,+) jest grupą abellową.
"w prawo"
gdyby a≠b i v≠w
to:
| ⎧ | av1+bw1=bv1+aw1 | |
| ⎨ | ... |
|
| ⎩ | avn+bwn=bvn+awn | |
| ⎧ | v1(a−b)=w1(a−b) | |
| ⎨ | ... |
|
| ⎩ | vn(a−b)=wn(a−b) | |
ma rozwiązania gdy:
wtedy:
| ⎧ | w1(a−b)−w1(a−b)=0 | |
| ⎨ | ... |
|
| ⎩ | vn(a−b)−wn(a−b)=0 | |
lub
a=b, wtedy:
| ⎧ | v1(b−b)=w1(b−b) | |
| ⎨ | .. |
|
| ⎩ | vn(b−b)=wn(b−b) | |
| ⎧ | v1*0=w1*0 | |
| ⎨ | ... |
|
| ⎩ | vn*0=wn*0 | |
wbrew założeniu.
18 kwi 14:23
Przemysław: Ale nie wiem, czy to jest dobrze
18 kwi 14:24
ami: bardzo dziękuje
18 kwi 14:57