Proszę o sprawdzenie zadania i ewentualne poprawki
Weronika: W pudełku jest 6 piłek czarnych i 6 piłek czerwonych. Losujemy jedną piłkę a następnie z
pozostałych drugą. Jakie jest prawdopodobieństwo, że pierwsza z wylosowanych piłek jest
czarna(A), jeżeli wiadomo, że druga jest czerwona(B)?
P(A/B) = P(A∩B)P(B)
P(A∩B)=12* 611=622
P(B)=12*511+12*611
P(A/B)= 611
18 kwi 13:36
J:
| | 1 | |
drugie losowanie w żaden sposób nie wpływa na pierwsze ,czyli P(A) = |
| |
| | 12 | |
18 kwi 13:48
Weronika: czemu w takim razie 112
18 kwi 13:57
J:
bo prawdopodobieństwo wylosowania kuli czarnej z pudełka,
| | 1 | |
w którym jest 12 kul i w tym 6 czarnych wynosi: |
| |
| | 12 | |
18 kwi 14:00
J:
| | 1 | |
ups.... oczywiście: P(A) = |
| |
| | 2 | |
18 kwi 14:01
Weronika: a nie 12 ?
18 kwi 14:02
Jacek: Ile jest wariacji, w których druga jest czerwona:
6*6+6*5
Ile jest wariacji, w których druga jest czerwona oraz pierwsza jest czarna:
6*6
Teraz to dzielimy i mamy:
18 kwi 17:33
Mila:

A− pierwsza wylosowana kula czarna
B− druga wylosowana kula czerwona
| | 1 | | 6 | | 1 | | 5 | | 1 | |
P(B)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 11 | | 2 | | 11 | | 2 | |
18 kwi 18:34