xzz
seta: czy jeżeli dwusieczna dzieli bok na np. x i y, to mogę ułożyć równanie z tw. sinusów? wydaje mi
się to dziwne.
18 kwi 13:34
===:
a co tu dziwnego?
Na przeciwko równych kątów równe boki ... trójkąt równoramienny
18 kwi 13:37
seta:
Mam wykazać, że jeśli dwusieczna kąta przy wierzchołku K w trójkącie ABC przecina bok BC w
punkcie D,
to d
2=bc−cx
|AB|=b
|AC|=c
|BC|=a, |BD|=x, |DC|=y
| | x | | xc | |
najpierw z tw. dwusiecznej równanie: |
| ={b}{c} ⇒ y= |
| |
| | y | | b | |
| y | | x | |
| = |
| ⇒ y=x ⇒ y={yc}{b} ⇒ c=b.. a w tym co trzeba dowieść b i c są |
| sinx | | sinx | |
rozróżnialne..
18 kwi 13:42
seta: przy wierzchołku A*
18 kwi 13:42
seta: no i d=|AD|, czyli owa dwusieczna
18 kwi 13:43
seta: ≈≈≈
18 kwi 14:33
seta: α
18 kwi 15:02
===:
piłeś/piłaś coś dzisiaj ?
Najpierw wypisujesz jakieś reminiscencje ... teraz "dwusieczna kąta przy wierzchołku K
w trójkącie ABC" ... rozumiesz coś z tego ... bo ja nie −:(
18 kwi 15:04
seta: nic a nic.
wykazać, że jeśli dwusieczna kąta przy wierzchołku A w trójkącie ABC przecina bok BC w punkcie
D, to
|AD|2=|AB|*|AC|−|AC|*|BD|
i z twierdzenia sinusów wychodzi, że |BD|=|DC|, ale to przecież bzdura bo wtedy dwusieczna
byłaby tym samym co środkowa...
18 kwi 15:07
===:

d
2=bc−cx
18 kwi 15:19
===:
twierdzenie sinusów dotyczy
kątów w jednym trójkącie JEDNYM

!
to że mają jeden bok wspólny i jeden kąt równy przystającymi ich nie czyni
18 kwi 15:21
seta: dzięki! o to mi chodziło, bo wydawało mi się to głupotą x)
mógłbym w takim razie prosić o jakąś wskazówkę, jak wykonać to zadanie?
18 kwi 15:33
===:
może z pół trójkątów SΔABC=SΔABD+S{ΔACD}
18 kwi 15:42
seta: z dorysowania wysokości + twierdzenia o współliniowej postawie i tej samej wysokości niestety
nic nie wynika.
| sin2αbc | |
| ={sinαbd+sinαdc}{2} ⇒ 2sinαcosα=sinαbd+sinαdc |
| 2 | |
i próbuję przyrównać do tego co wychodzi z tw. cosinusów, ale niebardzo dochodzę do jakichś
konkretnych wniosków.
18 kwi 15:57
gornix: xy=bc − to wynika z tw. o dwusiecznej kata wewnętrznego w trójkącie.
18 kwi 15:59
gornix: nie zauważyłem, że jest to już napisane przepraszam
18 kwi 16:09
gornix: a w treści zadania nie było, że b=x?
20 kwi 10:32