matematykaszkolna.pl
Cosinus między stycznymi, w jaki sposób? stereo: Dany jest okrąg o równaniu x2 + y2 −10x −8y +21=0. Napisz równania stycznych do tego okręgu w jego punktach przecięcia z osią OX. Oblicz cosinus większego kąta między tymi stycznymi. Punkty: (3,0) i (7,0). Wyliczyłem styczne: 1)y= −1/2x +3/2 2) y= 1/2x +7/2 I teraz pytanie, jak mam obliczyć tego cosinusa(poziom maturalny) ? Pamiętam wzory na cosinusa z wektorów, użyłem tutaj(nie jestem pewny czy dobrze) i wyszło, że cos=3/5(tylko, że przybliżając jest to kąt mniejszy, więc ze wzoru redukcyjnego dałoby to: cos=−3/5). Czy dobrze w ogóle z wektorów to wyliczyłem? Jak to wyliczyć innym sposobem? Albo można wyliczyć cosinusy np. 1 stycznej z osią OX potem drugiej z osią OX i potem dopełnić do 180stopni(czyli w sumie powinny dać −1)? Z góry dziękuje za pomoc emotka
18 kwi 13:25
18 kwi 14:05
stereo: Rozważałem to, ale jak mam z tangensa policzyć cosinusa później? Bo mam go obliczyć(tylko, że chyba chodzi o wartość, czyli bez zamiany na stopnie), a tutaj mi tangens wychodzi 4/3 i to nie jest żadna wartość z tabelki czyli 30,45,60 stopni...
18 kwi 14:29