Cosinus między stycznymi, w jaki sposób?
stereo: Dany jest okrąg o równaniu x
2 + y
2 −10x −8y +21=0. Napisz równania stycznych do tego
okręgu w jego punktach przecięcia z osią OX.
Oblicz cosinus większego kąta między tymi stycznymi.
Punkty: (3,0) i (7,0).
Wyliczyłem styczne:
1)y= −1/2x +3/2
2) y= 1/2x +7/2
I teraz pytanie, jak mam obliczyć tego cosinusa(poziom maturalny) ?
Pamiętam wzory na cosinusa z wektorów, użyłem tutaj(nie jestem pewny czy dobrze) i wyszło, że
cos=3/5(tylko, że przybliżając jest to kąt mniejszy, więc ze wzoru redukcyjnego dałoby to:
cos=−3/5).
Czy dobrze w ogóle z wektorów to wyliczyłem? Jak to wyliczyć innym sposobem?
Albo można wyliczyć cosinusy np. 1 stycznej z osią OX potem drugiej z osią OX i potem dopełnić
do 180stopni(czyli w sumie powinny dać −1)?
Z góry dziękuje za pomoc
18 kwi 13:25
18 kwi 14:05
stereo: Rozważałem to, ale jak mam z tangensa policzyć cosinusa później?
Bo mam go obliczyć(tylko, że chyba chodzi o wartość, czyli bez zamiany na stopnie), a tutaj mi
tangens wychodzi 4/3 i to nie jest
żadna wartość z tabelki czyli 30,45,60 stopni...
18 kwi 14:29