matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria :(
Jac:
Jeżeli α i β są kątami ostrymi trójkąta prostokątnego, to wartość wyrażenia
cosα(1−sin
2
β)tgα
jest równa...? Ma wyjść tg 45. Jak wygląda
sin
2
α*cosβ
przekształcanie?
18 kwi 13:08
Przemysław:
cosα
1−sin
2
β
U{cosα(1−sin
2
β)tgα}{sin
2
α*cosβ=tgα*
*
=
sinα
sinαcosβ
sinα
cosα
cos
2
β
cosβ
=
*
*
=1*
cosα
sinα
sinαcosβ
sinα
niebieski − α czerwony − β czarny − 90
o
B
sinα=
C
B
cosβ=
C
cosβ
B
C
=
=1=tg45
o
sinα
B
C
18 kwi 13:31
Jac:
Dziękuję
18 kwi 13:50