sTEREOMETRIA
Karolinka:

W graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym o krawędzi podstawy 8 i wysokości 4
√6, punkty M
i N są środkami krawędzi AA' i BB'. Wyznacz miarę kąta dwuściennego utworzonego przez
przekroje FCD'E' i CFNM.
Karolinka:

Najpierw liczę odcinek CD'
CD = p{ 64 + 16 * 6) = 4
√10
I teraz patrząc na trapez prostokątny CD'KS (gdzie S to punkt przecięcia przekątnych podstawy)
SC = 2KD = 8
KS = p{16 * 10 − 16) = 12
Teraz odcinek NC
NC = p{ 64 + 4 *6) = 2
√22
Teraz patrząc na trapez prostokątny LSCN
LS =
√ 4*22 − 16 =
√72 = 6
√2
I teraz szukam dłg KL z trójkąta prostokątnego KLL'
KL' = 8
√3
LL' = 2
√6
KL =
√64 * 3 + 4*6 = 6
√6
Tw cosinusów dla trójkąta KLS
216 = 36*2 + 144 − 2*12*
p{2}cosα
cosα = 0 ⇒ α=90
Czy to dobry wynik ?