matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie trygonometryczne.
karo:
cosx + sin3x = 0 Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego równania.
18 kwi 12:40
vaultboy:
czyli cosx=−sin3x=sin(−3x) z nieparzystości sinusa sin(−3x)=cos(π/2−(−3x))=cos(π/2+3x) z pewnej tożsamości
http://pl.wikipedia.org/wiki/To%C5%BCsamo%C5%9Bci_trygonometryczne
i kiedy cosinusy są sobie równe? dalej myślę że sobie poradzisz
18 kwi 12:54
karo:
Czy odpowiedz bedzie taka: x= −π/8+kπ/2 v x=−π/4−kπ
18 kwi 13:18
vaultboy:
https://www.wolframalpha.com/input/?i=+cosx+%2B+sin3x+%3D+0
18 kwi 13:32
karo:
Dzieki
18 kwi 13:34