Planimetria
krzychu:

Dany jest prostokąt ABCD w którym |AB| : |AD|=
√2, Punkt S jest środkiem boku ABC. oblicz
miarę kąta pomiędzy prostymi AC i DS.
|AD|=a
|AB|:a=
√2
|AB|=
√2a
b=
12|AB| czyli b=
a√22
proszę o pomoc.
18 kwi 12:26
vaultboy: Policz miarę kąta <BAC i marę kąta <ASD. Z tymi danymi jesteś w stanie to spokojnie zrobić.
Mając te dwa kąty jesteś w stanie policzyć kąt pomiędzy prostymi AC i DS.
18 kwi 13:00
krzychu: Dobra, kąt <BAC będzie 30 stopni.
Ale nie mam pojęcia jak policzyć <ASD
18 kwi 15:59