...
Phoebe Campbell:
Uzadanij wzór:
| | n2 − n | |
1 + 2 + 3 + ... + (n − 1) = |
| |
| | 2 | |
Co oznacza to 'n −1'?
Żeby uzasadnić muszę jako ostatni element ciągu podstawić 'n', a nie 'n − 1'...
18 kwi 12:25
Kacper:
Ostatni element to n−1 pierwszy
18 kwi 12:25
Phoebe Campbell: co?
18 kwi 12:33
Saizou :
bez znajomości ciągów:
S=1+2+3....(n−3)+(n−2)+(n−1)
S=(n−1)+(n−2)+(n−3)+...+3+2+1
======================= dodając stronami
2S=[1+(n−1)]+[2+(n−2)]+[3+(n−3)]+....+[(n−3)+3]+[(n−2)+2]+[(n−1)+1]
2S=n+n+n+...+n+n+n (tych n jest (n−1))
2S=n(n−1)
18 kwi 12:37
J:
| | 1 + (n−1) | |
i wszystko ... L = |
| *(n−1) = ... i licz |
| | 2 | |
18 kwi 12:37
J:
@
Saizou ... to chyba jednak nie ten poziom
18 kwi 12:39
Phoebe Campbell: | | 1 + (n−1) | | 2 + (n−1) | |
Dlaczego |
| , a nie |
| ? |
| | 2 | | 2 | |
18 kwi 12:41
===:
widzisz, że po lewej masz ciąg arytmetyczny.
Musisz policzyć sumę ... tyle, że d ustalenia masz ilość wyrazów.
Widać ją jak na dłoni ... albo policz ze wzoru na an
18 kwi 12:41
J:
| | a1 + an | |
Sn = |
| *n ...tutaj: a1 = 1 an = (n−1) |
| | 2 | |
18 kwi 12:42
Saizou :
Możesz też zsumować wszystko do n i odjąć wyraz n−ty
18 kwi 12:44
Phoebe Campbell: W podręczniku mam taki zapis:
"Suma n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego (a
n) o różnicy r..."
Jednyna rzecz której tutaj nie rozumiem, to jak czytać 'n − 1', ponieważ
zawsze miałem podawaną liczbę jako ostatni element i wówczas ich ilość wyznaczałem
z pierwszego i ostatniego elementu oraz wartości przeskoku.
18 kwi 12:47
Phoebe Campbell: Podpowiecie jak rozumieć 'n −1'?
Zawsze za ostatni element przyjmowałem liczbę lub ewentualnie n,
dlatego nie rozumiem jak ostatni może być.. przedostatnim?
19 kwi 11:16
Saizou :
tak samo jak ostatni, tylko rozważmy ciąg k−wyrazowy, a ostatni wyraz k−ty nazwijmy n−1.
w ogólności, gdy a
k jest arytmetyczny
i wstawmy za k=n−1
| | a1+an−1 | | 1+(n−1) | | n2−n | |
Sn−1= |
| (n−1)= |
| (n−1)= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
19 kwi 12:28
Phoebe Campbell: Teraz rozumiem. Dzięki Saizou.
19 kwi 12:36