ciagi
Czy jest jakiś geniusz: Liczbę 180 przedstaw w postaci sumy czterech składników będących liczbami całkowitymi tak, aby
tworzyły one ciąg geometryczny, w którym trzeci wyraz byłby większy od pierwszego o 36
18 kwi 12:19
PR: a=a1
Wskazówka. Skorzystaj z tego że 3 wyraz jest większy od pierwszego o 36. Wyznacz pierwszy wyraz
za pomocą q i potem podstawiasz do a+aq+aq2+aq3=180.
W razie problemów pisz.
18 kwi 12:42
Przemysław: a+b+c+d=180
c=a+36
b=a*q
c=a*q
2
d=a*q
3
Układ równań:
aq
2=a+36
a+aq+a+36+aq
3=180
Rozwiązanie:
12,24,36,48
| 9 | | 27 | | 81 | | 243 | |
| , |
| , |
| , |
| <− odpada, bo nie całkowite |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
18 kwi 12:44