Całka niewłaściwa
aa: Pomoże mi ktoś z taką najprostszą całka? Chce zobaczyć jak zrobić takie zadanie żeby mieć wzór
| | 1 | |
na kolejne. Całka na przedziale od −1 do 1 ∫ |
| dx |
| | x | |
18 kwi 12:09
aa: Pomoże ktoś z tym przykładem?
18 kwi 12:17
aa: Czy powinienem rozbić na dwie całki w przedziałach od −1 do 0 i od 0 do 1? i z tych całek
policzyć granice i je sumować? Czy odrazu zamiast −1 podstawić jakiś znak i zrobić z niego
granice dążącą do tej −1?
18 kwi 12:32
Saizou :
Przedział całowania jest symetryczny a funkcja podcałkowa jest nieparzysta, zatem
18 kwi 12:42
aa: a jeśli chciałbym to rozpisać to jak to zrobić krok po kroku?
18 kwi 12:43
aa: | | 1 | |
lub rozpisać na tym przykładzie całka na przedziale od 1 do 2 ∫ |
| dx |
| | x2 − 1 | |
18 kwi 12:45
Przemysław: Właśnie chyba nie 0, bo tam będzie
∞−
∞, czyli rozbieżna. Przynajmniej tak mi się wydaje,
bo sam się tak pomyliłem i mnie poprawiono
18 kwi 12:47
Saizou :
| | 1 | |
∫−11 |
| =ln|x| ]−11=ln|1|−ln|−1|=ln1−ln1=0 |
| | x | |
18 kwi 12:48
aa: tak właśnie przemysław dobrze mówi

całka rozbieżna wynikiem nie może byc 0 bo wypada z
dziedziny. Czyli jak to rozpisać?
18 kwi 12:48
Przemysław: Ale tam w zerze jest punkt osobliwy.
18 kwi 12:49
18 kwi 12:49
Przemysław: @aa tam masz w linku "Całki w otoczeniu punktów osobliwych" 1. przykład − coś podobnego.
18 kwi 12:51
aa: Czyli licze dwie całki jedna w granicach od −1 do "0"( dążącej do 0) i kolejnąć od "0" do 1?
18 kwi 12:51
aa: a tak tak jest

dzięki wielkie o to mi chodziło
18 kwi 12:52
Saizou :
oczywiście Przemysław ma racje, nie pomyślałem zanim napisałem
18 kwi 12:52
18 kwi 13:24
aa: ?
18 kwi 13:37
Przemysław: Chyba dobrze, tylko w zapisie raczej powinno być limα→0− i limβ→0+
18 kwi 13:43