udowdnij trygonometria
Prezesik: Udowodnij, że liczba sin216o + cos46o cos14o jest liczbą wymierną
18 kwi 11:53
vaultboy: Nie widzę innego rozwiązania jak wypałować na zespolonych
18 kwi 12:51
Saizou :
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
cos46cos14= |
| *2cos46cos14= |
| (cos60+cos32)= |
| ( |
| +cos(2*16))= |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
zatem
| | 1 | | 1 | | 1 | |
sin216+ |
| + |
| cos216− |
| sin216)= |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| sin216+ |
| cos216= |
| 4 | | 2 | | 2 | |
18 kwi 13:04
Prezesik: skąd się wzięło po 'zatem'
sin216 na początku?
18 kwi 13:29
Saizou :
powróciłem to tego co masz obliczyć (pokazać), bo na początku rozważałem tylko cos46cos14
18 kwi 13:32
Prezesik: Ahh ok już czaje dzięki
18 kwi 13:34