Trygonometria + stereometria (przekrój sześcianu)
matheo:

Witam, proszę o pomoc z tymi zadaniami:
Rysunek do zad.2
1) Rozwiąż równanie
√3sin2x + 3cos2x = 0 w przedziale <
32π;2π>
po podstawieniu wzórów na sin i cos podwojnego kąta wychodzi
2
√3sinxcosx+6cos
2x −3=0
czyli
cosx(2
√3sinx + 6cosx) −3=0 i nie mam pojęcia co zrobić z tą −3.
2) Dany jest sześcian ABCDA
1B
1C1D
1 o boku 4. Punkt S jest środkiem boku AA
1. Oblicz pole
przekroju sześcianu płaszczyzną przechodzącą przez punkty B, C
1, S.
Bez problemu policzyłem |BC
1|= 4
√2 i |SB| = 2
√5
Tylko ten bok C
1S mi nie pasuje, ponieważ zawsze się uczyłem, że bok przekroju musi "iść" po
jednej płaszczyźnie (czyli np. z S do D i dopiero z D do C
1).
z góry dziękuje za pomoc.