ciągi
Czy jest jakiś geniusz: Trzy liczby , których suma jest równa 18 tworzą malejący ciąg arytmetyczny. Jeśli trzecią z
tych liczb zwiększymy o 33 1/3 % a pierwszą i drugą pozostawimy bez zmiany, to otrzymamy
kolejne wyrazyciągu geometrycznego. Znajdź te liczby.
18 kwi 10:56
Ajtek:
Ciąg jest malejący zatem: a>b>c
| | b | |
Z własności c. atytm. a+c= |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
Z własności c. geom: b2=1 |
| *c*a |
| | 3 | |
Z treści zadania: a+b+c=18
Układ 3 równań z 3 niewiadomymi i liczysz.
18 kwi 11:17
Czy jest jakiś geniusz: a+b+c=18
2b=a+c=18
b=6
a+c=12
a=12−c
62=1 1/3 *c*12−c
c2 −16c+36=0
delta =162 − 4*36= 112
i nie wiem co dalej
18 kwi 11:26
Czy jest jakiś geniusz: tam jest o 33 i 1/3 % i nie wiem jak to zapisać
18 kwi 11:27
Czy jest jakiś geniusz: a nie już wiem gdzie mam błąd powinno być 4/3 c2 −16c+36
18 kwi 11:30
Ajtek:
Jeszcze śpię, ale skąd: 2b=a+c=18
18 kwi 11:34
Czy jest jakiś geniusz: znaczy z własności a+c=b/2
2b=a+c=18
dodajemy do obu stron równania b i otrzymujemy:
3b=a+b+c=18
3b=18
zatem
b=6
a+c=12
18 kwi 11:38
Ajtek:
Naprawdę jeszcze śpię bo nie rozumiem

.
18 kwi 11:42