kombinatoryka
tyu:
czy ktoś mógłby sprawdzić, gdzie jest błąd
P
n−3 = V
3n = 20P
n−2
| | n! | |
(n−3)! * |
| = 20(n−2)! |
| | 3! (n−3)! | |
| (n−2)!(n−1)n | |
| = 20(n−2)! |
| 3! | |
(n−2)!(n−1)n = 120(n−2)!
(n−1)n=120
n
2−n−120 = 0
Prawidłowy wynik to n=5 ale tutaj delta wyjdzie
√481 i nie wyjedzie ten n=5
18 kwi 10:13
vaultboy: coś czuje, że przykład jest źle przepisany bo jakbyśmy na końcu dostali n3−n−120=0 to n=5
byłoby rozwiązaniem
18 kwi 18:47
tyu: sprawdziłem. Przykład dobrze przepisany, prócz tego, że zamiast pierwszego znaku równości od
lewej powinien być znak mnożenia, to wszystko jest tak jak w książce. Widocznie to źle dobrane
liczby.
Dziękuję za odpowiedź.
18 kwi 20:22