...
Phoebe Campbell: Co zrobiłem źle?
Wyznacz wzór ogólny ciągu arytmetycznego (a
n).
R
10−6 = −16 −> R = −4
a
6 = a
1 + 5 * (−4)
20 = a
1 − 20
a
1 = 40
a
n = 40 − 4n
Sprawdzenie:
a
6 = 20
a
5 = 24
a
4 = 28
a
3 = 32
a
2 = 36
a
1 = 40
Odpowiedź w podręczniku: a
n = 44 − 4n
18 kwi 07:01
AS: Rozwiąż układ równań
a1 + 5*r = 20
a1 + 9*r = 4
18 kwi 09:53
===:
naciągane to Twoje sprawdzenie −

(Sprawdź a
1 ze Swego wzoru na a
n)
a
n=a
1+(n−1)r
a
n=40+(n−1)*(−4)=40−4n+4=44−4n
18 kwi 09:57
Phoebe Campbell:
Okej.. wychodzi na to, że przypadkiem zamieniłem
an = a1 + r(n−1) na an = a1 + rn.
Teraz wszystko się zgadza. Dzięki
18 kwi 11:16