blagam pomózcie
kasiuniak: Dany jest rosnący cią arytmetyczny w ktorym a1=22 , a3=32
wyznacz róznice tego ciągu
zapisz wzór na podstawie którego mozna obliczyc wyraz an dla kazdej liczby naturalne n>1
oblicz wyraz a6
oblicz sume 20 początkowych jego wyrazów
2 gru 17:30
plastuś:
Czy mamy za Ciebie odrabiać prace domowe


?
to banalnie proste zadania

ciąg ma być rosnący , czyli r >0
a
3 = a
1 +2r to: 22+2r = 32 => 2r= 10 => r=5
a
n= a
1+(n−1)*r = 22 +(n−1)*5= 17 +5n
a
n = 5n +17
a
6= 5*6+17=.........
a
20= 5*20+17= 117
| | a1+a2 | |
S20= |
| *20=(a1+a20)*10= ....... podstaw i dokończ... |
| | 2 | |
2 gru 17:40
kasiuniak: plastus ma co oznacza ta *


jestem glupia
2 gru 17:46
kasiuniak: a juz wiem mnozenie
2 gru 17:47
kasiuniak: nie potrafie tego dokonczyc pomózzzzzzzzzzzzzz
2 gru 17:48