....
Seba: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość k. Miara kąta między
sąsiednimi ścianami bocznymi jest równa 120 stopni. Wyznacz objętość ostrosłupa.
17 kwi 23:24
Seba: Jest w stanie ktoś to zrobić?
18 kwi 08:55
dero2005:

oznaczenia:
AB = k
AE = n
OE = h
OS = H
BE = x
dane: k
d = k
√2
| d2 | | k√2 | | √3 | |
| = |
| = sin60o = |
| |
| n | | 2n | | 2 | |
| d2 | | k√2 | |
| = |
| = tg60o = √3 |
| h | | 2h | |
x
2 + n
2 = k
2
przeanalizuj działania
18 kwi 12:27
Seba: Właśnie udało mi się zrobić z podobieństwa trójkątów prostokątnych. Pana sposób też oczywiście
przeanalizuję. Dziękuję!
18 kwi 12:31
Maturaelozero: Co się stało z tym pierwiastkiem z 2 w n?
20 maj 18:36