trojkaty
seta: W trójkącie prostokątnym dwusieczna kąta prostego dzieli przeciwprostokątną na odcinki, których
stosunek długości wynosi 1:2. W jakim stosunku wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta
prostego dzieli przeciwprostokątną?
siedzę już ze 30 minut nad tym.
oczywiście na start twierdzenie o dwusiecznej;
później próbowałem róznych sposobów: tw. cos, pitagoras, cosinus kąta, porównanie pól ze wz. na
1/2absinx = 1/2h3x
ale nic mnie nie doprowadza do zadnych konkretnych wniosków, wyszła mi błędna odpowiedź.
odp to 1:4
wystarczy sama podpowiedź jeśli komuś się nie chce, będę sam probował, ale mnie pomysły się już
skonczyly
17 kwi 22:27
===:

tgα=2
tgβ=0,5
17 kwi 22:57
seta: jejciu xP
dzięki!
17 kwi 23:54
===:
−
18 kwi 00:12