matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica funkcji - czy dobrze przeliczone
Grzesiek:
Proszę dobrą duszę o sprawdzenie lim x−>+nieskończoność 2x(
√
x−1
−
√
x+5
))
2x (x − 1 − x + 5)
√
x−1
+
√
x+5
8x
}
1
5
√
x
* (
√
1
−
+
√
1
+
)
x
x
√
8x
1
5
(
√
1
−
+
√
1
+
)
x
x
∞
=
=
∞
2
17 kwi 22:25
pigor:
..., w liczniku powinno być ...
−12x
2x(x−1−x−5)= 2x(−6)= −12x i dalej ... =
= −6
√
x
=
−
∞
√
x
(1+1)
18 kwi 00:59