Udowodnij, że u-vp{w} jest również rozwiązaniem funkcji kwadratowej.
gornix: Witam. Mam problem z takim oto zadaniem. Nie znalazłem na forum ale jakbym przeoczył to
poproszę o link.
Udowodnij, że jeśli rozwiązaniem równania ax2=bx=c=0, gdzie a,b,c są wymierne, jest liczba
u+v√w, gdzie u,v,w są wymierne, ale √w jest niewymierny, to u−v√w jest również
rozwiązaniem tego równania.
17 kwi 22:13
vaultboy: Czy tam jest ax
2+bx+c=0 ?
Podstawiam do tej równości u+vp{w]
Jak już to wypałuje to dostanę, że a2uv
√w+bv
√w jest liczbą wymierną czyli
√w(2auv+bv)
jest wymierne, ale
√w jest niewymierne, a (2auv+bv) jest wymierny, stąd 2auv+bv wynosi 0.
Zauważmy że jak v=0 to teza zadania się nie sypie bo u z założenia jest pierwiastkiem więc samo
u również

zatem b.s.o v≠0
czyli 2au+b=0 i jak teraz podstawimy do funkcji u−v
√w i korzystając z równości 2au+b=0
dostanę, że u−v
√w jest pierwiastkiem równania
18 kwi 13:13
gornix: Tak jest tam.

Nie rozumiem w 100 % trzech ostatnich linijek. Co oznacza skrót b.s.o.?

A dalej:
podstawiając u−v
√w do funkcji otrzymamy także, że 2au+b=0.
Skoro w obu podstawieniach doszło do tego samego (2au+b=0) to już jest udowodnione, że są to
rozwiązania funkcji?
Chciałbym się upewnić.
18 kwi 15:41
vaultboy: b.s.o znaczy bez straty ogólności
otrzymując 2au+b=0 po podstawieniu u−v√w dostajesz, że u−v√w jest pierwiastkiem
19 kwi 21:37