Zadanie z geometrią na płaszczyźnie kartezjańskiej
Słabeusz: Dany jest równoległobok ABCD , w którym wektor AC = [9,3] i AB = [4,−2] Wyznacz współrzędne
| | 3 | | 1 | |
wszystkich wierzchołków równoległoboku, widząc że punkt S =( |
| ,− |
| ) jest jego |
| | 2 | | 2 | |
środkiem symetrii.
Bardzo bym prosił o rozwiązanie tego zadania
17 kwi 21:12
YushokU: otwierasz tablice
rozpisujesz wektory w taki sposób w jaki powstawały

no i teraz wiesz, że środkiem BC jest punkt S i w oparciu o niego ustalasz punkty B i C, a
następnie całą resztę

Najlepiej sobie to na początku rozrysuj w układzie współrzędnych, będzie Ci łatwiej.
17 kwi 21:15
Słabeusz: dzięki wielkie
17 kwi 21:24
YushokU: pomyliłem się nieco, bo najpierw otrzymasz punkt A, ale chciałem tlyko metodę przekazać.
17 kwi 21:55