rownanie okrag
Turbodymoman: na to by rownanie x2+ax+y2+by+c=0 opisywalo okrag:
A. wystarczy, że a2+b2=c
B. nie potrzeba żadnych dodatkowych warunków
C. wystarczy założyć, że a>0, b>0, c>0
D. wystarczy założyć, że c<0
dlaczego poprawna odpowiedź to D, a nie np. B ?
17 kwi 20:05
panpawel:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
⇔(x− |
| a)2+(x− |
| b)2 − |
| (a2+b2)+c=0 |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | |
aby promień był dodatni |
| (a2+b2)+c musi być większe od 0. Widać, że D jest |
| | 4 | |
wystarczający
B. odpada. Dla przykładu a=2, b=2, c=600
(x−1)
2+(x−1)
2 +598=0 ⇔ (x−1)
2+(x−1)
2 =−598
a przecież promień ujemnym być nie może
17 kwi 20:12
panpawel:
tam na górze powinny być plusy w nawiasach
17 kwi 20:13
Turbodymoman: dziękuję bardzo =]
17 kwi 20:25