aa
Prezesik: Stosunek liczb x i y jest rowny 2/3, a suma ich kwadratow wynosi 52. Wówczas
A. x i y mozna obliczyc rozwiacujac uklad rownan:
3x + 2y = 0
x
2+y
2 = 52
B. warunki zadania spełniaja dwie pary liczb
C. x
3+y
3=280
17 kwi 19:28
Prezesik: Ja to policzyłem w ten sposób
| x2 | | 4 | | 4y2 | |
| = |
| => 9x2 = 4y2 => x2= |
| |
| y2 | | 9 | | 9 | |
podstawiłem potem x
2 do rownania
x
2+y
2 = 52
wyszło mi rozwiazania:
x=4
y=6
lub
x=−4
y=−6
Ja bym się zastanawiał od odpowiedzią B i C, ale C chyba nie może być skoro w drugim przypadku
się nie zgadza?
Mam jeszcze pytanie − czy da sie to zrobic bez takiego licznia : >?
17 kwi 19:32
Prezesik: *liczenia
17 kwi 19:32
kix: skoro x3+y3 = 280 to (−4)3+(−6)3≠280
17 kwi 20:37
pigor: ..., jasne, że się da np. tak :
xy=
23 i x
2+y
2=52 ⇔
x=2k i y=3k i 4k
2+9k
2=52 k≠0 ⇒ 13k
2=52 ⇔
⇔ k
2= 4 ⇔ |k|=2 ⇔ (k=−2 i (x,y)=(−4,−6)) v (k=2 i (x,y)=(4,6)) ⇔
⇔
(x,y)∊{(−4,−6), (4,6)} odp, B. ...
17 kwi 20:58
Dziadek Mróz:
Stosunki matematyczne
17 kwi 21:13