wyznaczyć równanie prostej zgodnie ze wzorem y=ax+b
PW : wyznaczyć równanie prostej zgodnie ze wzorem y=ax+b
y=2,67x−0,2
(mA) od 0 do 50 oś y
U (v) od 0 do 20 oś x
17 kwi 19:07
17 kwi 19:19
PW : U(V) [ma]
1 18,5 50
2 17 45
3 15 40
4 13,5 35
5 11,5 30
6 9,4 25
7 7,7 20
8 5,5 15
9 3,8 10
10 1,9 5
mamy to zrobic metoda najmniejszych kwadratów nie bardzo rozumiem
17 kwi 19:26
PW : Jak wyznaczyć pierwszy punkt potem jakoś dam rade proszę o pomoc
17 kwi 19:33
PW : nikt nie jest w żaden sposób pomóc pilne musze to na jutro zrobić
17 kwi 20:03
x: musisz policzyc odchylenie standardowe chiba :S
i potem kazdy punkt zaznaczasz z pomiarow, obrysowujesz kwadracikiem (ktory ma chyba bok rowny
2 x odchylenie) i kreslisz prosta tak zeby dziabnela jak najwiecej kwadracikow
17 kwi 20:11
PW : a jesteś w stanie wyliczyć dla przykładu jeden punkt ?
17 kwi 20:18
x: więcej nie pomogę, dawno się tym nie zajmowałem
17 kwi 20:24
PW : w takim razie szukam wybawcy
17 kwi 20:38
PW : Ktoś się znajdzie pilne !
17 kwi 21:23
17 kwi 21:46
daras: od tego są teraz programy komputerowe
17 kwi 21:47
daras: I(U) = 2,66892*U −0,20335
Δa = 0,0301 Δb = 0,3519
17 kwi 22:06
17 kwi 22:18