rachunek różniczkowy
mikejjla: Bardzo proszę o sprawdzenie mojego rozwiązania do tego zadania: Udowodnij, że funkcja f(x) =
| | 4 | |
x2+4+ |
| dla x≠0 przyjmuje wartości niemniejsze od 8. |
| | x2 | |
http://pl.tinypic.com/view.php?pic=91mb09&s=8
17 kwi 19:02
Benny: Hmm trochę już poczytałem o tych średnich arytmetycznych i geometrycznych, więc spróbuje.
Korzystam z śr
ar≥śr
geo
c.n.w.
17 kwi 19:20
mikejjla: ojejku, ale ja właśnie w ogóle nie rozumiem o co chodzi z tymi średnimi
17 kwi 19:27
Benny: To może pochodne.
2x
4−8=0
x=−
√2 lub x=
√2
y
max dla x=−
√2, y
min dla x=
√2 (sprawdź!)
y
max i y
min przyjmują wartość 8, więc funkcja nie przyjmuje wartości mniejszych niż 8.
Nie wiem czy coś tu można jeszcze dopisać. Czekam na wypowiedź eksperta
17 kwi 19:36
mikejjla: ja właśnie tak zrobiłam, znalazłam gdzieś, że warto policzyć granicę funkcji w punkcie x=0 i na
krańcach dziedziny, w x=0 wyszła mi asymptota, granica przy x→+−∞=∞, nie wiem czy to jest
dobrze
17 kwi 19:52