Procenty
craew: Rodzice systematycznie oszczedzali na studia swojego syna,gdy chłopiec mial rok rozpoczeto
oszczedzanie.Składając do banku corocznie 1200 złoty który zaoferował im oprocentowanie 9% w
skali roku.Oblicz ile pieniędzy będą mieli po 19 latach oszczędzania.
Ktoś wie jak to w skrócie wyliczyć? Bo tak każdy rok z osobna to katorga
Z góry dzięki za pomoc
17 kwi 18:52
daras: a kiedy truten osiągnął wiek dojrzały wypłacił wszytko z banku i przepuścił na...
tu wpisac swoje propozycje
czyz od razu nie jest ciekawsze takie zadanie?
17 kwi 18:57
daras: @crakew wpisz w wyszukiwarkę to ci gotowy wzór wyskoczy, który sam możesz też
wykombinowac−procent składany w kazdych tablicach znajdziesz
17 kwi 18:59
craew: Wiem jak wyglada wzor na procent skladany tylko nie moge wyniku wyliczyc wychodzi mi 1012zł a
to za malo
17 kwi 19:25
craew: Więc jakby ktoś był uprzejmy wyliczyć to krok po kroku
17 kwi 19:25
craew: Wn=21600(1+9/100%)18
17 kwi 19:29
daras: a uwzględniłes po drodze denominację

hiperinflację

i złodziejstwo
17 kwi 19:38
craew: ale z Ciebie dowcipny człowiek

a ja potrzebuję pomocy a nie zbędnych komentarzy.
17 kwi 19:59
x: | | 0,09 | | 19*(19+1) | |
Odsetki=1200* |
| * |
| =20 520 |
| | 1 | | 2 | |
F
orsa= 20 520 + 19*1200 = 43 320 powodów do uśmiechu
17 kwi 21:41
x: to wyżej jest złe i śmierdzi
17 kwi 21:42
daras: pecunia non olet
17 kwi 21:48
craew: Panie x tylko ze kapitalizacja odsetek jest co rok . i co rok rowniez zwieksza sie suma a co za
tym idzie rozwiazanie jest zle wynik z kalkulatora to 54022,15
17 kwi 21:54
x: 1200*(((1+0,09)19)−1)/0,09)=55 222,15006
już, proszę się nie rzucać, Panie craew
17 kwi 22:07