rownanie trygonometryczne
laik: Mam problem z takimi równaniami :
sinxcos5x = sin2xcos4x
2(sinx + cosx)= tgx + 1
|cos2x| ≤ 1/2 dla x ∊ (0,π)
proszę o pomoc
17 kwi 18:36
laik: up
18 kwi 11:57
===:
... pod nosek tablice maturalne ... przećwiczysz ich układ ... i kombinuj −

Tak nauczysz się najwięcej. 5 razy pobłądzisz za szóstym trafisz.
18 kwi 12:09
geniusz: 3)
cos
2x − sin
2x ≤ 1/2 v cos
2x − sin
2x ≥ =1/2
w 2 przykładzie wymnóż lewą stronę, prawą przekształć (tg do sin/cos) i pokombinuj, aby dało
się z tego rozwiązać równanie.
w 1 przykładzie trzeba ładnie rozpisać cos5x . możesz sobie wygooglować jak się np. rozpisuje
cos3x i analogicznie zrób to dla cos5x, cos4x
18 kwi 13:14