ala: funkcja określona wzorem f(x) = 2x3 − 3x2 jest malejąca w przedziale?
17 kwi 16:31
Janek191:

f(x) = 2 x
3 − 3 x
2
f '(x) = 6 x
2 − 6 x = 6 x*( x − 1) < 0 ⇔ x ∊ ( 0 , 1)
więc f jest malejąca w ( 0 , 1).
17 kwi 16:34
nieuczciwy: pochodna:
f'(x) = 6x2 − 6x = 6x(x−1) i sprawdzasz kiedy pochodna jest − a kiedy +
f↓ w przedziale od 0 do 1
f↑ w przedziale od −∞ do 0 w sumie od 1 do ∞
17 kwi 16:35
nieuczciwy: pochodna:
f'(x) = 6x2 − 6x = 6x(x−1) i sprawdzasz kiedy pochodna jest − a kiedy +
f↓ w przedziale od 0 do 1
f↑ w przedziale od −∞ do 0 w sumie od 1 do ∞
17 kwi 16:36
nieuczciwy: pochodna:
f'(x) = 6x2 − 6x = 6x(x−1) i sprawdzasz kiedy pochodna jest − a kiedy +
f↓ w przedziale od 0 do 1
f↑ w przedziale od −∞ do 0 w sumie od 1 do ∞
17 kwi 16:37