ośmiokąt foremny
lel:

wyznacz miarę kąta α pod jakim przecinają się przekątne ośmiokąta foremnego. Nie wiem jak się
za to zabrać, proszę o pomoc
17 kwi 16:09
pigor: ...,
18(8−2)*180
o=
34*180
o= 3*45
o= 135
o ⇒ pod kątem
80
o−135
o =
45o przecinają się przekątne na rys. 8−kąta .
17 kwi 16:27
pigor: ..., oczywiście tam coś mi "zjadło"
jedynkę i powinno być
180
o−135
o =
45o przecinają się przekątne na rys. 8−kąta .
17 kwi 16:30
lel: niestety odpowiedź jest inna: 67,5 . to zadanie na kodowanie
17 kwi 16:34
Benny:

No właśnie tak liczę i liczę i cały czas wychodzi mi 67.5
Suma kątów w czworokącie 360
α=67.5
17 kwi 16:46
lel: Dzięki

Znalazłam też łatwiejszy sposób
17 kwi 17:03
pigor: ..., a ja się "złapałem", niestety, bo uwierzyłem rysunkowi , zamiast ...,
pomyśleć, że ten zielony Δ−kącik jest ...

równoramienny, stąd moje α,
co okazuje się nie nie jest prawdą;
a z tym czworokątem, to co innego, wszystko prawda. ...
17 kwi 17:14
szarlotka: skad te 135 stopni sie wzielo?
6 kwi 18:34
yht:

ze wzoru na sumę kątów n−kąta foremnego
S = (n−2)*180
0
dla ośmiokąta będzie to:
S = (8−2)*180
0 = 6*180
0 = 1080
0
ośmiokąt ma 8 takich samych kątów, więc miara jednego to 1080:8 = 135
0
*******
Uzasadnienie wzorku S=(n−2)*180
0
ośmiokąt możesz podzielić na 6 trójkątów (patrz mój rysunek):
suma miar kątów Δ jest 180, więc 6 trójkątów to 6*180=1080 stopni
pozostałe wielokąty analogicznie, kluczowa jest obserwacja że n−kąt możesz podzielić na (n−2)
trójkątów
6 kwi 19:56
PrzyszlyMakler: | | 135 | |
Skąd wiadomo, że β= |
| ? |
| | 2 | |
24 mar 14:54
PrzyszlyMakler: f5
24 mar 16:53
PrzyszlyMakler: Post z 17 kwietnia 16:46
zechce mi ktoś wyjaśnić, dlaczego beta to 67,5 stopnia?
24 mar 21:17
Adamm: dzielisz ośmiokąt na 2 równe połówki, to chyba oczywiste że kąt podzieli się w stosunku 1:1
24 mar 21:29
PrzyszlyMakler: XD nie było tematu, sorry nie myślę, jednak dziękuję Ci bardzo, że zechciałeś odpowiedzieć
24 mar 21:30