rach. róż.
mikejjla: Wyznacz najmniejszą wartość jakś może przyjąć suma odwrotności pierwistków równania:
x2−8x+k2+4=0
17 kwi 15:59
Janek191:
Δ = 64 −4*1*(k
2 + 4) = 64 − 4 k
2 − 16 = 48 − 4k
2 > 0
12− k
2 > 0
12 > k
2
k
2 < 4*3
k < 2
√3
Wzory Viete'a
| 1 | | 1 | | x1 + x2 | | | | 8 | |
| + |
| = |
| = |
| = |
| |
| x1 | | x2 | | x1*x2 | | | | k2 + 4 | |
17 kwi 17:10
mikejjla: no i teraz najmniejsza wartość będzie kiedy licznik będzie największy tak? czyli pod k
podstawiam 2√3? I tyle wystarczy czy sprawdzać coś jeszcze z pochodną?
17 kwi 17:33