..
komen: Oblicz nierówność −x2+5x>0
Ja robiłem to tak : −x(x−5)>0
−x > 0 / : (−1)
x < 0
i
x−5 > 0
x=5
<−∞,0) U (5,∞)
17 kwi 15:25
komen: * x>0
17 kwi 15:26
J:
doszedłeś do rozwiązania ... ale zupełnie przypadkiem .. Twoje rozwiązanie jest bzdurą
17 kwi 15:28
komen: To jak ma być ?
17 kwi 15:33
J:
albo szkic paraboli: y = −x(x−5) ... i odczytujesz rozwiazanie
albo: ⇔ [ −x > 0 i x − 5 > 0 ] lub [ −x < 0 i x−5 < 0 ]
17 kwi 15:35
komen: x<0 i x> 5 lub x>0 i x<5
17 kwi 15:38
hlp:

skoro −x(x−5)>0 to −x=0 v x−5=0, czyli x=0 v x=5 .
rysujesz wykres i na zielono masz swój przedział : x∊(0,5)
17 kwi 15:41